Mühendislik Okurken Yapılması Gerekenler

Mühendislik yıllar öncesinden bu yana insanların hayatlarını kolaylaştırmak için yapılan bir iştir.Artan nüfusumuzla birlikte her bölüme oluğu gibi o bölümü okuyan sayısı yıllar geçtikçe artmakta ve dolayısıyla mezun sayısı da yıllarca artmaktadır.Bu durum yeni mezunlar için iş bulma güçlüğü çıkarmaktadır.İşverenler üzerinde daha iyisini daha ucuza çalışma düşüncesi olduğu için işe başvuran kişiler arasından en kendini geliştirmiş kişiyi işe almaktadır.Peki ilerde iş bulma sıkıntısı çekmemek için okur durumda iken yapmamız gerekenler nedir? Bunu yaza mezun olacak bir mühendis adayı (kendim) üzerinden yazıyorum.Gördüklerim ve duyduklarım bu yazıyı yazarken bana yardımcı oldu.Umarım sizlere de bir fikir sağlayabilir.

1)Dersler 

Okurken bu dersler ilerde ne işimize yarayacak diye kendimi düşünmekten alamayız.Bu durum bende de oldukça fazla yaşandı.Ve bunu çoğu dersi geçen biri olarak söylüyorum aldığımız çoğu ders ilerde hiçbir işimize yaramayacak.Ama bir fikir edinmek ilerde bununla bağlantılı bir işte çalışacak olursanız o derslerden bazı çıkarımlar yaparak o konu hakkında bir fikir sahibi olabiliriz.Öğrencilik dönemimizde aldığımız dersleri ne kadar çabuk geçersek son zamanlarda mezun olmak için çalışırken daha rahat ederiz.Aldığınız dersi zamanında geçmeye çalışın ki alttan kalan dersler gerçekten çok ayak bağı oluyor.

2)Kitap Okuyun veya Film İzleyin

Eminim ki herkesin dikkati burada film izlemeye takılmıştır.Benim asıl anlatmaya çalıştığım okuduğunuz bölümle ilgili olan size biraz fikir biraz gaz verecek olan filmleri izlemeniz.Bölümünüzle ilgili kitapları okumakta oldukça fayda var.Bir yandan da edebi eserleri okuyup fikir sahibi olursanız hem sizin için bir genel kütür olur hemde sözel derslerdeki okuduğunu anlama yeteneğinizi geliştirir.

3)Program Öğrenin

Dünya herkesin dediği gibi çok fazla değişmektedir.10 yıl önce kullandığımız şeyler şu an kullanılmıyor ve şu an kullandığımız şeylerde belki önümüzdeki yıllarda kullanmayacağız.Ama şu önümüzde açıkça durmaktadır.Gelecekte çoğu iş işe gitmeden bilgisayarlar üzerinden yapılacaktır.O yüzdendir ki hem size kolaylık sağlayacak hemde işinizde bir adım önde olmanızı sağlayacak bilgisayar programlarını öğrenmeniz ve kullanmanız.

4)Gezin

Öğrencilik yılları hem en genç olduğumuz hemde en boş oluğumuz dönemlerdir.Maddi durumunuz elverişli ise öğrenciyken gitmek istediğiniz yerlere gidin yapmak istediğiniz şeyleri yapın.Daha sonra bunları yapacak vaktiniz olmayabilir.Yaşımızın ilerlediğinde sorumluluğumuzunda artacağını unutmayın.

5)Yabancı Dil Öğrenin

Yabancı dil hakkında yazacak pek fazla şey bulamıyorum.Kesinlikle hangi ülkenin vatandaşı olursanız olun fazladan 1 veya 2 yabancı dil öğrenmeniz gerekir.Bölümünüzün mezunları ile konuşarak hangi dilleri öğrenmeniz gerektiğini öğrenip hemen bir kursa yazılarak yada kendiniz çalışarak en azından başlangıç seviyesinde bir yabancı dil bilerek mezun olun.

6)Boş Vakitlerinizde Para Kazanın

Hiç kimse boş vaktim yok diye bir yalan uydurmasın kendine.İnsan elbet bir şeylerden feragat ederek kendine gerekli olan boş zamanı üretebilir.Peki hangi işi yapıp para kazanmalıyız? diye soracak olursanız kendinize uygun yapabileceğiniz bir çok iş bulunmakta.Benim yazmış olduğum bu yazıyı okuyarak( universitede-okurken-nasil-para-kazanilir) ve bulunduğunuz bölgede biraz araştırma yaparak yapılacak bir iş bulabilirsiniz.

Bazılarınızın bunların hepsini nasıl yapıcam ben diye mırıldandıklarını duyar gibi oldum.Açıkça söylemek gerekirse bende hepsini yapamıyorum ama bazılarını seçerek o anki durumuma bakarak hangisi yapabiliyorsam yapmaya çalışıyorum.Umarım öğrenci arkadaşlara yardımcı olmuşumdur.Beni okuduğunuz için teşekkür ederim.

 

Bir cevap yazın