Erişilebilir İş Yeri Tasarımı

Tasarım, toplumun her ferdi için ortak şartlar altında herkesin yararına yapılan ve beğenilmesi öznel bir iştir.İnsanlar günlerinin büyük bir bölümünü iş yerlerinde geçirmektedir ve büyük bir kesim çalışıkları yerlerin kullanışsız olduğunu dile getirmektedir.İş yerlerimiz bizim için hayatımızın bir parçası haline getirilmeye çalışılmış ve başarılmıştır.İnsanlar iş yerinde değilken bile işleri hakkında konuşur orada yaşadıklarını sorunları arkadaşlarıyla paylaşmaktadır.Toplumlarda her insan aynı şartlar altında yaşamına devam etmemektedir.Yaşama ve çalışma hakkına sahip olan ve toplumuzda bana göre bir şeyler yapılsa da hep eksik yapılan engelli vatandaşlarımız için şimdilerde bazı yasalar getirilmiş.Bu yasalardan benim konu edindiğim erişilebilir iş yeri tasarımı.İş yerleri tasarlanırken her vatandaş için ayrı bir tasarım tabi ki yapılamaz bir şeydir.Ama tasarım aşamasında bazı kurallara dikkat edersek bu sorunlar baştan azaltılmış olur.

Her yönüyle çalışanının işini kolaylaştıran iş yerleri için artık bir unvan bulunmaktadır.’Erişilebilir iş yeri’.Bu unvanı almak için çeşitli kurallara uyulması ve planlamanın ona göre yapılması gerekmektedir.Peki bu kurallar nedir?

– İş yeri girişlerinde merdiven yerine oluklu engelli rampası konularak herkese eşit bir ulaşım imkanı verilebilir.

– İş yerine girişte ve çıkışta yaşanılacak yoğunluktan dolayı engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği bir engelli kapısı bulundurulmalıdır.

– Aydınlatmada kullanılan lambalar sensörlü yapılarak hem enerji tasarrufu sağlanmış olur hemde engelli vatandaşlara kolaylık sağlanmış olur.

– İçeride bulunan tabelaların alt kısımları kabartmalı engelli alfabesi ile yazılarak herkesin kullanabileceği bir tabela yapılabilir.

– Asansör olmayan yerlere merdivenlerin engellilerinde kullanabileceği bir sistem yapılarak iş yeri içindeki ulaşımı kolaylaştırılabilir.

– Engelli vatandaşlarımıza özel çalışma masaları ve araç gereçleri edinilerek daha rahat bir çalışma ortamı sağlanabilir.

– Engelli vatandaşlara özel her katta en az 2 adet wc bulundurularak wc içindeki yapının da engellilerin ihtiyaçlarına cevap verecek bir şekilde tasarlanıp daha iyi bir ortam yapılabilir.

Bu ve bunlar gibi birçok iyileştirme yapılarak ulaşılabilir iş yeri unvanı alınabilir.Peki bunlar yapıldıktan sonra hangi işlemler yapılıp resmi bir iş yapılmış oluyor?

Öncelikle iş yerinin yeni veya kullanılmış olması bu unvanı almak için bir fark yaratmıyor.Bir mimar iş yerindeki sorunları belirleyerek bir tadilat projesi çıkarmaktadır.Projeye uygun işlemler kısa sürede yapılarak belediyenin uygun birimlerine başvuruluyor.Belediyece onay alan iş yerleri erişebilir iş yeri unvanına sahip olmaktadır.Peki bu unvanı almak ne işe yarayacak diye soracak olursanız.Bence iş veren işçisi olduğu sürece o makamda kalacaktır.Her şeyi işçilerine borçludur.O yüzden bir vicdan borcu olarak bu görevleri yerine getirmelidir.

Beni okuduğunuz için teşekkür ederim.

Bir cevap yazın