İşitme Kaybı İçin Ne Yapılması Gerekir

İşitme kaybı durumunda öncelikle tanı konulması ve ardından gerekli görülürse işitme cihazıtakılması gerekir.

İşitme cihazı takılmadan önce mutlaka uzman doktorlar tarafından tanının konulması gerekir. Öncelikle doktorlar hastalarda bir enfeksiyonun olup olmadığını kontrol etmektedirler. Eğer hasta da bir enfeksiyon durumu mevcutsa, objektif ve subjektif olarak iki aşamadan meydana gelen test yapılmaktadır. Yapılan test sonucunda işitme kaybı hakkında genel bilgilere ulaşılmaktadır. Bu noktada iç kulak kısmındaki sinirsel hasarlar, işitme kaybı ve bu durumun derecesi ve mevcut olan işitme kaybının hangi kulakta olduğu gibi ayrıntılı bilgiler, yapılan testler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Tüm bu bilgilerle birlikte hastanın öyküsü dinlenmektedir. Son aşamada ise uzman doktorlar işitme kaybının giderilebilmesi için ameliyat ya da işitme cihazı takılmasına karar vermektedir.

İşitme Kaybı Belirtileri Nelerdir?

İşitme kaybının belirtileri aşamalı bir şekilde ilerleyebildiği gibi ani bir şekilde de olabilmektedir. Genellikle belirtiler görünmese de bazı hastalarda aşamalı bir şekilde kendini belli eder. Eğer işitme kaybı tedavi edilmezse, kişiler duyma yetisini kaybedebilmektedir. Ortaya çıkan belirtiler açıklanacak olursa; bir sohbet halindeyken sürekli karşısındaki insanın cümlelerini tekrarlaması söyleniyorsa ya da kalabalık bir ortamda sesleri ayırmada güçlük çekiliyorsa, işitme kaybı belirtileri arasında sayılabilir. Tüm bunlarla birlikte müzik dinlerken ya da televizyon izlerken yüksek sesle dinleme tercih ediliyorsa veya bir sohbeti takip edebilmek artık zor oluyorsa, işitme kaybı durumunda söz edilebilmektedir.

İşitme Kaybı Tedavi Yöntemleri

İşitme kaybı tedavi yöntemleri öncesinde, hastalara işitme testi yapılarak, bu durumun derinliği ve türü detaylı bir şekilde öğrenilmelidir. Test sonucuna göre uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmeyle tedavi yöntemleri uygulanır. Bu tedavi yöntemleri, işitme kaybının türüne göre farklılık gösterebilmektedir. İşitme cihazları ile tedavi edilebilen hastalar olduğu gibi ilaç tedavisi ve yardımcı dinleme cihazları ile de tedaviler yapılabilmektedir. Tüm bu tedavi yöntemlerinin yanında timpanostami tüpleri ile kronik olan orta kulak iltihaplarının giderilmesi sağlanır. Koklear implant tedavisi ise işitme cihazının işe yaramadığı durumlarda, işitme kaybı olan hastalar için sesi dışarıdan toplayarak doğrudan beyindeki işitme sinirlerine aktarılmasında kullanılmaktadır.

Bir cevap yazın